Stichting Peptalk voor ouder(s)
Vanaf het 12de jaar vinden er een aantal veranderingen plaats bij uw kind. Je kind gaat overstappen naar een andere school, zit in de puberteit, leert nieuwe mensen kennen en moet steeds zelfstandiger worden. Dit vergt allerlei nieuwe vaardigheden van uw kind. Dit zijn allemaal aspecten die horen bij de leeftijdsfase van uw kind. Het kan soms zo zijn dat u even niet meer weet hoe u hem of haar kunt helpen. Daarnaast kan het ook zo zijn dat de betrokken professionals zorgen hebben en u hiervan op de hoogte hebben gebracht.
Het kan lastig zijn om te bepalen wat voor hulp het beste zou zijn voor uw kind. Stichting Peptalk kan hierbij ondersteunen. Als je traject loopt zullen wij samen met u en uw kind kennismaken om zo elkaar wat beter te leren kennen. In dit gesprek wordt er aan u gevraagd om een toestemmingsformulier te tekenen. Met dit formulier geeft u de coach van Stichting Peptalk toestemming om contact te onderhouden met de betrokken professionals. Zo kan er ook nagegaan worden welke hulp er mogelijk eerder is ingezet en welke effecten dit heeft gehad bij uw kind. Vervolgens wordt er samen met u en uw kind gekeken naar welke zorgen er zijn en wat de vraag is. Daarna wordt er een plan opgesteld met daarin de doelen en afspraken. Er zullen wekelijks gesprekken plaatsvinden met een vaste coach om goed inzicht te krijgen in de voortgang/ontwikkelingen die uw kind doormaakt.
Er worden samen met uw kind evaluatiegesprekken ingepland en wekelijks of maandelijks wordt er telefonisch contact met u onderhouden om u op de hoogte te houden van de ontwikkelingen die uw kind doormaakt (en hoe de doelen en afspraken zijn verlopen).
Dit doen de coaches omdat zij het van belang achten dat u op de hoogte bent van wat er speelt bij uw kind, zodat u hem of haar waar nodig extra kunt ondersteunen. Samen worden er stappen gezet en bouwen wij de begeleiding steeds verder af.
Ouderbegeleiding
Jongeren hebben begeleiding nodig om zich te ontwikkelen en hun eigen weg te vinden. Maar ook ouders kunnen het soms moeilijk vinden om die begeleiding te bieden, vooral als ze zelf met vragen zitten. Vanuit Stichting Peptalk bieden wij ouderbegeleiding waarin wij jou als ouder de tools en ondersteuning willen bieden die je nodig hebt om niet alleen een betere ouder te zijn, maar ook om je eigen kracht de rust terug te vinden. Het is een investering in zowel jouw welzijn als dat van je kind, en helpt je om samen sterker door moeilijke periodes te navigeren.
Systeemgesprekken
Naast ouderbegeleiding bieden wij ook systeemgesprekken aan. Dit zijn gesprekken waarin het hele gezin of belangrijke gezinsleden samenkomen om de uitdagingen die zich voordoen te bespreken en gezamenlijke oplossingen te vinden. In plaats van alleen naar de jongere te kijken, wordt het gezin als een systeem gezien, waarbij iedereen invloed heeft op elkaar. Dit betekent dat ook de ouders betrokken worden bij het proces en samen met de jongere en de hulpverlener zoeken naar oplossingen.
Tijdens een systeemgesprek wordt er ruimte gecreëerd voor open communicatie. Het biedt ouders de kans om beter te begrijpen wat er speelt in het leven van hun kind en hoe zij hen op een positieve manier kunnen ondersteunen. Ook kunnen ouders leren hoe ze bepaalde patronen in de communicatie kunnen doorbreken en effectiever kunnen omgaan met de gedragingen van hun jongere. Door gezamenlijke gesprekken kunnen er nieuwe inzichten ontstaan, wat zorgt voor een sterkere onderlinge band en samenwerking binnen het gezin.
Psycho-educatie
Psycho-educatie is een belangrijk onderdeel van ouderbegeleiding. Het biedt ouders en jongeren kennis over psychologische processen, ontwikkelingsfasen en mogelijke uitdagingen. Door psycho-educatie leren ouders niet alleen wat er zich in de geest van hun kind afspeelt, maar ook hoe ze hun rol als ouder kunnen versterken en beter kunnen omgaan met moeilijke situaties.
In psycho-educatie wordt er uitleg gegeven over veelvoorkomende gedragingen en emoties die jongeren kunnen ervaren, zoals angst, stress, gedragsproblemen of identiteitsvragen. Ook leren ouders hoe ze kunnen reageren in bepaalde situaties, wat hen helpt om met meer vertrouwen en rust te handelen. Daarnaast helpt het ouders om beter te begrijpen hoe ze als gezin de nodige steun kunnen bieden, en welke externe hulp er eventueel nodig is.
De werkwijze (voor de aanmelder):
De aanmelding bij Stichting Peptalk verloopt via het aanmeldformulier, dat u kunt mailen naar info@wearepeptalk.nl. Vervolgens dient u zich aan te melden bij de gemeente (het jeugdteam), Sociaal Kernteam, RondomJou, Kracht, het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), of een andere relevante instantie binnen uw gemeente.
Indien er na het onderzoek door het jeugdteam of een andere instantie akkoord wordt gegeven, kan de zorg worden opgestart. U krijgt dan een intakegesprek bij ons, waarna het coaching traject zal worden gestart.